Lezen & spreken

05 mei 2024
Dit is het nieuwe nummer van De Gids, met een themagedeelte over Lucebert.Het is gemaakt in samenwerking met het Stedelijk Museum Alkmaar waar een grote Lucebert tentoonstelling te zien is. Prachtig om te zien hoe dichters van verschillende generaties moeite doen zich tot de oude meester te verhouden. Lees Kyrke Otto, Iduna Paalman, Mischa Andriessen, Maria Barnas, Ascha Karami, Yasmin Namavar, H.C ten Berge, Marije Langelaar, Peter Verhelst, Maria van Dordrecht en Dirk Vis.
    In het essay van Marleen Slooff vraagt ze zich af wat zijn hang naar mystiek zegt over de brieven met nazistische denkbeelden die hij als achttienjarige schreef. Arnon Grunberg schreef een open brief aan Lucebert, waarin hij de jeugdige verleiding door nazi-denkbeelden als een vorm van geëxalteerd idealisme beziet, als een hang naar de figuur van de dichter-profeet.

   Buiten het thema-gedeelte wijs ik graag op twee titels: het boeiende essay van Roland Kupers (Een pleidooi voor onbescheidenheid) die in de lectuur van The Dawn of Everything van Graeber and Wengrow inspiratie vindt voor een kentheoretische sprong in het wetenschappelijk denken over de geschiedenis en de maatschappij. Tegen reductionisme en voor een kennismodel dat complexiteit waardeert. De andere titel is het korte verhaal ‘boelie, een nieuw liefdesverhaal’ van Thom Wijenberg. Een geestige en ontroerende hedendaagse verbeelding van verliefdheid, die zich deels ook in een psychedelische of virtuele realiteit lijkt af te spelen.


Blog


05 mei 2024


Welkom op mijn nieuwe site. Met dit kleurige beeld dat ik maakte op een korte reis naar de dorpen in de bergen rond de Araku Vallei in het zuid-oosten van India maak ik een nieuw begin online. Hier rechts, onder de titel Lezen & spreken vind je een lijst met recente publicaties en optredens. Ik zet er ook verwijzingen op naar nieuwe nummers van De Gids. In dit blog in de linker kolom schrijf ik regelmatig korte stukjes over boeken die ik las, ontmoetingen die ik had of films die ik zag. Net als op mijn vorige blog zal er wel eens een schrijfmachine voorbij komen.